Wat veroorzaakt vocht?

veroorzaakt

Vocht ontstaat wanneer er overtollig ongewenst vocht in de lucht is dat niet kan ontsnappen. Overtollig vocht kan worden veroorzaakt door stoom tijdens het koken, het drogen van kleding in huis en transpiratie veroorzaakt door douchen en baden. Eventuele bouw- of sanitaire problemen waardoor water / vocht in het pand kan komen, kunnen tot vochtproblemen leiden. De meest voorkomende factoren die vocht in een woning toelaten, zijn onder meer slechte ventilatie, lekkend dak, mislukte vochtwerende baan en sanitaire problemen zoals een lekkende wasmachine of vaatwasser.

veroorzaakt

Muren kunnen om verschillende redenen vochtig worden. Vochtproblemen in muren worden vaak pas opgemerkt als interne vochtverschijnselen duidelijk worden. Dergelijke symptomen zijn onder meer vochtige plekken, zwarte schimmelgroei, hygroscopische zoutverontreiniging en afbrokkelende pleister.

Vocht kan elk type woning aantasten, oudere gebouwen zijn bijvoorbeeld ontworpen om van nature ‘ademend’ te zijn en om vochtige lucht uit het huis te laten verdampen. Het verwijderen van bestaande schoorstenen en energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van luchtdichte dubbele beglazing, kan de ventilatie in oude woningen verminderen en een condensatieprobleem creëren. Terwijl in nieuwere huizen de eigendommen vaak niet zijn gedroogd en water dat wordt gebruikt tijdens het bouwen nog steeds aanwezig is, waardoor overtollig vocht in de lucht ontstaat.

Vochtige problemen kunnen een ernstig probleem zijn in elk huis, of u nu een huiseigenaar of een huurder bent, of in welke stijl dan ook woont. In het beste geval kan het hinderlijk zijn en een kamer koud, onwelkom en ongezond laten aanvoelen, en in het slechtste geval kan het wijzen op structurele problemen of problemen met de weersbestendigheid.

Identificatie van vochtig

Vochtige problemen zijn meestal erger tijdens de winter, maar als ze onopgelost blijven, kan vocht het hele jaar door een probleem zijn. U kunt de tekenen van vocht op muren en plafonds zien, uw muren kunnen koud aanvoelen en er nat uitzien, terwijl plafonds er bevlekt en verkleurd uitzien.
In principe zijn de getroffen gebieden kouder dan de rest van de muur, waardoor er een dauwpunt op de muren ontstaat waar het vocht uit de omgevingslucht in uw woning sneller condenseert dan de omgeving met een hogere temperatuur. Indien onbehandeld vocht kan een invloed hebben op uw gezondheid en bijvoorbeeld; loopneus, irritatie van de keel, hoesten of piepende ademhaling, oogirritatie of, in sommige gevallen, huidirritatie.
Langdurige blootstelling aan hoge luchtvochtigheid binnenshuis kan de longfunctie verminderen en chronische gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals astma. Degenen die al aan astma en allergieën lijden, hebben meer kans op ernstigere symptomen bij blootstelling.

veroorzaakt

Uw vochtprobleem beoordelen

De eerste taak die u moet uitvoeren, is het beoordelen van het aangetaste muuroppervlak om vast te stellen hoe vochtig het eigenlijk is:
Rug van de hand – Hoewel dit niet de meest nauwkeurige manier is om vocht op uw muren te meten, geeft het u een goed idee van hoe slecht het vocht eigenlijk is. Raak met de rug van uw hand het vochtige gebied aan en meet het vochtigheidsniveau. Raak nu de achterkant van je hand aan tegen een droge plek op de muur en vergelijk de twee.
Vochtmeter – Dit zijn handige kleine gadgets met twee pennen aan de basis en een niveau-indicator aan de voorkant. Steek de twee tanden in je vochtige muuroppervlak en laat het even staan. De niveau-indicator aan de voorkant geeft het percentage vocht in het muuroppervlak weer.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *